Vanhin poikani Johannes vastustaa väkivaltaa. Hän ei suostunut siviilipalvelukseen, koska sen pituus on rangaistuksenomainen. Johannes joutui vankilaan. Hän oli Amnestyn mielipidevanki Suomessa vuonna 2003. Johannes kirjoitti kotisivuillemme vankilapäiväkirjan http://www.pilvilampaat.com/johannes.htm

Johannes opiskelee mediaa ammattikorkeassa pääaineenaan käsikirjoittaminen.

Keskimmäinen poikani Aatos suoritti 13 kuukauden siviilipalveluksen 2005- 2006 keskussairaalan ensiapuosastolla toimien sairaalavahtimestarin apulaisena. Aatos opiskelee fysiikkaa yliopistossa.  

Nuorimmainen poikani Taneli sai siviilipalvelusurakkansa loppuun viime kesänä. Hän suoritti sen synnyinseudullaan Heinäveden Valamon luostarissa, jossa Taneli tiskasi 13 kuukautta Trapesan keittiössä. Hän aloitti syksyllä filosofian opinnot yliopistossa.

Tyttäreni Laura on tukenut veljiensä vakaumusta omalla työllään taiteilijana. Lokakuun aikana hän esittelee näyttelyssään Helsingin Kaapelin Galleriassa kolme teosta, jotka käsittelevät varusmiespalveluksen vaihtoehtoja kolmen pikkuveljen valintojen kautta.

 

1946161.jpg

vasemmalta Aatos, Taneli, Johannes ja Laura

 

Laura kertoo töistään:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Videoinstallaatio Isänmaan toivo (2003) sisältää totaalikieltäytymisestä seurannutta vankilatuomiotaan 24.7.2003 – 10.2.2004 suorittaneen Johanneksen haastattelun sekä vankilaan päivittäin lähettämäni postikortit. Videohaastattelu on kuvattu Johanneksen sellissä Köyliön avovankilassa ja postikortteihin on koottu sotaa, armeijaa, asevelvollisuutta ja terrorismia koskevat uutisotsikot Helsingin Sanomista, Radio Suomesta ja MTV3:lta Johanneksen vankilatuomion ajalta.

 

Installaatio Kredit (2006) koostuu kahdesta tiliotekansiosta, jotka sisältävät minun ja Aatos-veljeni tiliotteet Aatoksen Joensuun kaupungin keskussairaalan ensiapuosastolla 6.6.2005 – 5.7.2006 suorittaman siviilipalveluksen ajalta. Tiliotteissa päivittäin tekemieni maksujen viestiosioiden sanat muodostavat peräkkäin luettuna tekstin, joka ottaa kantaa valtiota ja kansalaisia koskeviin kysymyksiin maanpuolustuksen vaihtoehdoista, aseisiin perustuvasta turvallisuudesta sekä kansalaisten velvollisuuksista ja oikeuksista.

 

Uusin teoksista, installaatio Missä oot? Mitä teet? (2008) sisältää 395 tuohuskynttilää, joihin on painettu nuorimman veljeni Tanelin päivittäiset tekstiviestivastaukset Valamon luostarissa 2.7.2007 – 30.7.2008 suoritetun siviilipalveluksen ajalta. Viesteistä muodostuu stereotypioita kumoava kokonaiskuva yhden siviilipalvelusmiehen työpäivistä, tulevaisuudensuunnitelmista ja vapaa-ajasta tietokonepelien parissa. Näyttelyn aukioloaikoina yksitellen palavat tuohukset ovat kunnianosoitus kaikille ihmisille antimilitarismin historiassa. Samalla palavien tuohusten mukana katoavat viestit tutkivat valintojen ja vakaumuksen merkitystä yhden yksityisen ihmisen elämäntarinassa. 

 

Suomen Taideyhdistys, Taiteen keskustoimikunta ja Satakunnan taidetoimikunta ovat tukeneet näyttelyn toteuttamista.

 

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 3.10.2008 klo 18-20; myös kaikki kolme aseistakieltäytyjäveljeäni ovat silloin paikalla!

http://www.lauralilja.net/

 

Äiti on myös paikalla.

Minusta tämä näyttely on hätkähdyttävän ajankohtainen.