<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h1 {mso-style-next:Normaali; margin-top:12.0pt; margin-right:0cm; margin-bottom:3.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; page-break-after:avoid; mso-outline-level:1; font-size:16.0pt; font-family:Arial; mso-font-kerning:16.0pt;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 2.0cm 70.85pt 2.0cm; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

 

Näin vanhan ryijyn pikkukahvilan seinällä Kuopiossa kuukausi sitten. Sain kuulla, että se on myytävänä. Viime perjantaina, kun menin taas kouluun, kävin kahvilassa. Ryijy oli edelleen seinällä. Päätin ostaa sen lääkitsemään mummonmökkikuumettani. Ryijy on vuodelta 1941. Sitä katsellessani minulle tuli kodikas olo kuin nojaisin lämpimään, punatiiliseen leivinuuniin.

 

Punaisen tuvan leivinuuni

 

Digitaalisen kuvankäsittelyn erikoistumisopintojen ensimmäinen kurssi ja siihen liittyvä työni hyväksyttiin kiitoksella. Helpottuneena ja tyytyväisenä eläkeläiskoululainen istui bussissa kotimatkalla vieressään ryijy suuressa paperikassissa. Kännykkä pirahti. Puhelimessa oli henkilö, jota en ollut koskaan tavannut. Hän oli kuullut mummonmökkihaaveistani ja tarjosi vuokralle pientä maatilan pihapiiriä Käränkä-lammen rannalta Loma-Kolin vierestä. Tänään kävin ystäväni  kanssa katsomassa taloa. Siinä se oli: taikaryijyni talo vinttikaivoineen.

 

 

 

Navetassa on sauna ja siistit tilat monenlaiseen puuhailuun, lammenrannassa toinen sauna ja pieni takkahuone.

 

Siitä tulee toinen kotini huhtikuun alusta.

 

Käränkä-punainen tupa vaaran ja lammen välissä

 Käränkä sana pohjautuu sanaan karanka, karahka, mikä on tarkoittanut veteen kaatunutta puuta tai männyn käkkärää.

 

Kun lisään tähän ihanuuten vielä yli kahden hehtaarin tontin läpi virtaavan puron, omenatarhan, aurinkoisen pihan, veneen ja maitolaiturin ihmettelen ja nipistän itseäni, että onko tämä totta. Taikaryijy täytti kaikki toiveeni.