Silva 10 v, Pilvipolun ja metsän kuningatar huipulla Ryläyksen tornissa, jonne rekeilimme sunnuntaiaamuna

Olipa mukavaa viettää koirani Silvan kymmenvuotissynttäreitä ja samalla lapinporokoirakasvatukseni kymmenvuotisjuhlaa.

Höytiäisen jäälle kokoontui lauantaipäivänä kolmisenkymmentä porokoirasukuista koiraa ihmisineen. Pidimme juoksukilpailut koirille. Ohjaajat koirineen kilpailivat vielä istumiskäskyn noudattamisen nopeudesta. Saattoi olla, että reipas kilpailumieli kirvoitti koirat haukkumaan tavallista innokkaammin. Mutta eiköhän ulkoilmaan sen verran iloista ääntä mahdu. Sen jälkeen koirat menivät tyytyväisinä autoon odottelemaan, kun ihmiset kahvittelivat ja juttelivat sisällä.

Kaukaisimmat vieraat olivat tulleet Turusta, Raahesta, Kokkolasta ja Oulusta. Koiraharrastus yhdistää monenlaisia ihmisiä. Yhteistä heille on rakkaus eläimiin ja luontoon. Mukava oli huomata, miten vanhemmat ja lapset ovat yhdessä mukana koiran hoivaamisessa ja harrastamisessa. Muistan itsekin, miten paljon eläimistä oli tukea murrosikäisten lasteni kavereina. Eläin toimii lapselle tunnekanavana hellyyteen ja välittämiseen.

Kevät on jo pitkällä. Aurinko paistoi vielä kirkkaasti, kun vilkkaan päivän jälkeen pulahdin avantoon. Avantosaunan lauteilla keskustelimme koirista. Huvittuneena huomasin, että siellä olevista kahdeksasta ihmisestä neljällä oli minun kasvattini. Onko siis avantouinnilla ja lappalaiskoirilla jotain yhteistä?

Runsas vierasjoukko ja positiivinen palaute kasvateistani antoi minulle innostusta jatkaa työtäni saamelaisten porokoirista polveutuvien koirien säilyttämiseksi. Pentujakin Pilvipolulle syntyy harvakseltaan. Mutta tärkeämpää on tiedon keruu, kuvaaminen ja tallettaminen. Ja siihenhän ei lapinhullua tarvitse paljon yllyttää.

Koiravieraista nuorimmat, viime syksynä syntyneet Pilvipolun Paras-Kumma eli Aura ja Paras-Peera eli Kuura

lisää kuvia http://picasaweb.google.com/kirsti.hassinen/SilvanJaPilvipolunLapinporokoirakasvatukset10vJuhlat#