1241249915_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Alkuviikosta luonani oli kaksi ystävää, joihin tutustuin reumakuntoutuksessa. Reumasta emme paljon puhuneet, mutta sitä enemmän puutarhanhoidosta. Toinen ystävistäni on alan ammattilainen. Hänen avullaan sain pihapiiristä puutarhakartan. Täältä löytyy hyötykasveista ainakin omenapuita, kirsikkapuu, punaisia ja mustia viinimarjoja, raparperi, vadelmia, ahomansikkaa ja piparjuuri. Puita on runsaasti: koivuja, vanha lehmus, tammia, pihtakuusi, lehtikuusia, makedonianmänty, katajia, pihlajia, syreenejä(pensas vai puu?) ja tuomi. Istutettuja monivuotisia kukkia ja kalliokasveja löytyy myös monenlaisia. Luonnonkukista kukkii leskenlehti, marjapensaiden alla sinivuokot valmistautuvat, puron varrella on varmasti rentukoita, kielot juhlistavat kesän alun ja juhannuksen aikaan kukkii karjalanruusu. Tänä aamuna radiossa soi Anttilan keväthuuma Tapio Rautavaaran laulamana.

”Anttila nyt ampaisee ylös vuoteeltaan,
Aurinko on korkeella, kevättuuli lounaassa
Niityllä hän tanssii järin yöpaidassaan,
Lauluhunsa yhtyä saa kuka vaan.
Kuikkaemo uittaa jo untuvaisiaan,
Peipponenkin helskyttää riemulaulujaan,
Katso, kuinka kukkaakin monta on jo kevätniityllä,
Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu.”

Minä yhdyin Anttilan lauluun ja tanssin yöpaidassani koirieni kanssa pihalla. Näin olen aina halunnut aloittaa syntymäpäiväni.

Vuokraisäntä toi lahnoja. Minä tunnustin  nolona, etten ole koskaan perannut kalaa. Yritin ottaa opiksi, kun hän perkasi. Hieman olin sormi suussa siinäkin, miten valmistaisin kalat. Soitin äidilleni ja sain hänen ja isäni avustuksella hyvät ohjeet. Käärin suolatut lahnat märkään voipaperiin. Päälle kiedoin tiukasti Hesareita ja Karjalaisia, päällimmäisen kostutin. Laitoin lahnat leivinuunin hiillokselle. Ne roihahtivat iloisesti liekkeihin. Huokasin, että hyvästi vappulounas. Nostin reilun kymmenen minuutin jälkeen hiillostuneet paketit pellille. Tikkalan punainen tupa, nurmettunut saunapolku, huojuva laituri, siskot ja veljet, isä ja äiti tulvahtivat mieleeni avatessani lapsuuden kesille tuoksuvaa pakettia. Lahna pitää ehdottomasti syödä näpein.

1241249741_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sen kanssa maistui leipomani ruisleipä. Siman korvikkeeksi sai kelvata kevytlonkero.

Vapun vastaisena yönä reuma muistutti olemassaolostaan. Vasenta kättä jomotti. Aamulla en saanut pusakan vetoketjua kiinni. Sormien ja peukalon alimmaiset nivelet eivät paljon taipuneet.Syön säännöllisesti reumalääkkeitä, jotka pitävät yleensä oireet hyvin kurissa. Mutta silloin tällöin tulehdus iskee. Ehkä pihatyöt ja kiipeäminen sauvojen kanssa Käränkälle vappuaaton iltana olivat nivelille liikaa. Valpurin aamun hiljaisuudessa puro houkutteli kiivaalla kohinallaan luokseen. Jäiset korret ja risut kimaltelivat aamuauringossa. Polvistuin rantamättäälle ja annoin Käränkän lumilta ja lähteiltä virtaavan veden hieroa kipeää kättäni.

1241250016_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Puro sai hoitaa reumaani useamman kerran päivässä. Viime yön nukuin hyvin ja nyt käteni toimii normaalisti.