Menetetty maisema

               

               

Kesällä ilmestyi rantasaunan viereiseen pieneen metsikköön rajakeppejä. Vuokratessani Kortelahden vuokraisäntä Tuomo mainitsi, että tilan viereen on kaavoitettu vapaa-ajantontteja. Mutta tuumasimme molemmat, että tuskin mitään tapahtuu muutamaan vuoteen, koska Loma-Kolilla on paljon myymättömiä ja rakentamattomia tontteja ja myös myynnissä olevia huviloita.

                           

Pari päivää sitten jyrisi Käränkän rantaan metsätraktori. Kävin juttelemassa työtä ohjaavan henkilön kanssa. Hän näytti minulle piirustukset 12 tontista, joissa kuulemma kolmella aloitetaan rakennustyöt ensi talvena. Ensin tehdään kunnallistekniikka, kaivetaan ja räjäytellään. Saunan vierestä on kaadettu lähes kaikki puut. Tonteilla ei ole omaa rantaa. Niiden ja lammen välissä on kaunis pikku suo, jossa voi kuulla kelon kitinää.

                         

Suon ja Käränkävaaran väliin rakennetetaan 12 huvilaa. Otin kuvan viikko sitten. Nyt jäljellä on vain muutama puu suon reunassa.

Suren kuunnellen Kai Hyttisen laulamana Timo K. Mukan runoa Musta Lintu

                                         

 

       Voi! istu istu oi musta lintu

        mun sielun mustalla oksalla

        Voi! lepää rauhassa riimurintu

        ja istu aamuun mun oksalla

                         

           

Kun aamu saapuu ja kukko huutaa

            on sielu lähtenyt rinnasta

            ja aamun kuumeessa auringossa

            on sielu mustana kuolleena

                       

 

            Siell ruoho maassa siell lehmustossa

             siell yksin seisoo kuollut puu

             sen oksistossa yön poltetussa

             on karreks palanut linnunluu

                      

      Metsä vereslihalla

                                    

Yritän tottua uuteen maisemaan. Kaukana siintävät Kolin huiput, jotka eivät ennen tänne näkyneet. Mietin, miten uudet rakennukset rikkovat kansallismaisemaa Kolilta päin.

                   

Kolin huiput  Kortelahden pihalta kuvattuna

                   

Kuva Pahalta päin. Kolme vaaraa järjestyksessä Sutka, Käränkä ja Rintaset. Ukolta Käränkä näkyy vielä paremmin. Kortelahden pientila kuuluu perinteiseen maisemaan. Mutta miten näkymä muuttuu, kun hakkuuaukealle rakennetaan kaksitoista  yli sadan neliön huvilaa piharakennuksineen. Ja loppuuko rakentaminen siihen? kaikkea rakennusoikeutta ei kuulemma ole käytetty.

Kaksi päivää on myrskynnyt ulkona ja sydämessä.

 

                   

Näiden maisemien puolesta taistelemme.

 

                

 


20. 10. 09

Koneet raivonneet pari viikkoa. Tänään oli Kortelahden omistajien  vaatimuksesta katselmus, jossa oli tarkoitus kartoittaa maiseman muuttumista ja rakentamista naapurin kannalta. Minä olin myös mukana. Rakennuslupaa ei vielä ole myönnetty. Lieksan kaupunki tekee päätökset lähiaikoina. Kaadettuja puita ja louhittua kalliota ei saada  takaisin.

               

 

Murskattu maa, kallio ja kivet vyöryvät uhkaavasti kohti rantasaunaani.

 

               

 

Katselmuksessa useimmat totesivat, että puita olisi pitänyt jättää enemmän pystyyn tonttien rajalle. Miksi katselmusta ei pidetty ajallaan ennen  näin rajuja toimenpiteitä?

 

             

Kiipesin Käränkälle. Mutta sinnekään en päässyt karkuun hullujussin melskaamista.

            

Käränkän Ukko yritti  lohduttaa niinkuin tekin, ystävät. 

            

Päätimme Ukon kanssa, että ei luovuteta. Vahditaan yhdessä tätä maisemaa.

 

22. 10. 09

Vaikka puut on kaadettu, maata myllätty ja kalliota louhittu, saavutimme sentään erävoiton.

Eilen koneet hiljenivät.

Verkko-Karjalainen kirjoitti:

Maakunta | 21. lokakuuta | 14:51 | Päivitetty 21. lokakuuta | 15:03

Rakennustyömaa karkasi käsistä Kolilla

Rakentaminen käynnistyi ilman rakennuslupaa, kaupunki keskeytti työt.

Lieksa
Karjalainen

Rakennustyömaan ylilyönti tuhosi maisema-arvoja Kolin Käränkälammella lähellä Loma-Kolin aluetta. Lieksan kaupunki keskeytti alueelle kaavailtujen loma-asuntojen rakennustyöt tiistaina tekemässään katselmuksessa. Työtä on tehty ilman vaadittavia maisematyö- ja rakennuslupia.

Lieksan kaupungin rakennustarkastajan Seppo Vartiaisen mukaan alueelta on kaadettu puuta enemmän kuin olisi ollut suotavaa rakentamisen kannalta. Lisäksi alueella on tehty maanläjityksiä lähelle naapurien rajaa.

– Kieltämättä tilanne näyttää tällä hetkellä pahalta. Urakoitsijalla on työmaa selvästi karannut käsistä, myös rakennuttaja on pettynyt tilanteeseen.

Lisäksi kaupunki selvittää yhteistyössä Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen kanssa, onko alueella tuhottu suojeluarvoisia muinaisrantoja.

Lieksan tekninen virasto ratkaisee alueen rakennusluvan kohtalon lähiviikkoina. Rakennulupaan tullee erikoisehtoja nyt esiin tulleiden rikkomusten vuoksi.