Monenkirjava joukko ihmisiä pohti ilmastonmuutosta ja jatkuvan kasvun mahdottomuutta Kohtuus Vaarassa-seminaarissa lokakuussa Kolin kylällä samaan aikaan kun isokenkäiset päättäjät pitivät omaa Koli Forumiaan ylhäällä Ukossa.

Mielestäni Kohtuus Vaarassa-teesit http://www.kohtuusvaarassa.com/    ovat paljon konkreettisempia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Innostuin asiasta ja mahdollisuudesta vaikuttaa itse. Olen mukana työryhmässä, joka ideoi jatkoa seminaarille. Lucian päivänä 13. 12. järjestämme hiljaisen kynttiläkulkueen Kolin huipulle. Ukolla kohtuuden joulun julistaa Hannu Virolainen alias isä Antto Miikkulasta. Tarkempi ohjelma Kohtuus vaarassa-sivuilla.

 

Monet joutuvat toteuttamaan kohtuullisen joulun teemaa pakosta, kun muuhun ei ole varaa. Jotkut viettävät kohtuuttoman joulun, vaikkei heillä olisi siihen varaa. Meidän kaikkien olisi hyvä hidastaa ja miettiä, mikä tuo oikeasti joulun kotiin ja sydämeen. Ei kait sitä määrittele kaupalliset mainokset ja krääsää pursuavat muotilehdet?

Haluanko jouluuni vilkkuvia värivaloja ja rihkaman roskaa vai lumen kimallusta, tähtien tuiketta ja kynttilän loistoa?

Haluanko jouluuni mässäilyä monenmoisilla kaukaa lennätetyillä erikoisuuksilla vai valmistanko itse hitaasti kypsyttämällä, yhdessä tekemällä kotoisista ruoka-aineista perinteisiä jouluherkkuja?

Haluanko uuvuttaa itseni jouluvalmisteluilla, rynnätä viimetingan hankintoihin, tavoittelenko naistenlehtien kiiltokuvajoulua vai osaanko ottaa joulun vastaan hitaasti nauttien minulle ja perheelleni tärkeistä asioista.

Kaikilla ei ehkä ole mahdollisuutta tai rohkeutta valita. Mutta kaikilla on mahdollisuus vähentää turhaa kulutusta. Olen vakuuttunut, että kohtuus tuo jouluun hyvän mielen ja rauhan taloon.

 

Odotuksen ihanuus

                         

Odotus on juhlaan valmistautumista.

Haluan vahvistaa odotuksen ihanuutta. Se alkaa ensimmäisestä adventista. Neljä kynttilää palavat vuorollaan. Lapsille hankin aina joulukalenterit. Usein päädyin valmiiseen, mutta oli meillä omatekemiäkin. Yhtenä jouluna oli sukka, johon joka aamu laitoin jonkun jouluun liittyvän tehtävän. Esimerkiksi vie linnuille siemeniä. Siemenpussin vierestä sitten löytyi pieni yllätys. Kalenterissa saattoi olla myös lupaus: tänään leivotan pipareita. Kalenterikynttilä on minulle perinne. Kynttilän lyhentyessä, joulun odotus kasvaa.

 

Maltti on valttia

Joulun valmistelussa pätee sama kuin ruuan valmistuksessa. Ei se ole kypsää, mikä äkkiä keitetään.

Meillä syödään jouluherkut vasta jouluna. Toki pipareita saa maistaa, kun niitä paistaa. Ja tietysti erilaisissa pikkujouluissa ja joulunalusjuhlissa voi tarjota jouluruokia.

Joulunodotukseen sopii hyvin paasto tai vaikka karkkilakko. Paaston jälkeen makuaisti herkistyy. Voi syödä kohtuudella ja nauttia enemmän.

 

Lahjat

Osaammeko antaa lahjan sydämestämme? Osaammeko ottaa lahjan vastaan?

Sananlasku sanoo: Jos sinulla on paljon, anna omaisuudestasi, jos sinulla on vähän, anna sydämestäsi. Parhaillaan lahja on suuri ilo antajalle ja saajalle. Pahimmillaan se on painajainen, josta kertyy roskaa, saastetta, turhaa kulutusta, kateutta ja itkua.

 

Lahjan ostaminen kiireessä vain tavan vuoksi ilman että saajaa ajatellaan johtaa useimmiten turhakkeeseen.

Hyvä lahja voi olla palvelus, lupaus tai itse tehty.

Lapselle tai koko perheelle voi ostaa kirjan, elokuvan tai pelin joka koetaan yhdessä. Parhaita ovatkin lahjat, joihin liittyy elämys.

                     

Me järjestimme Pyytivaaralla asuessamme yli kymmenen vuotta jouluaattona joulupukin rekiajelun kyläläisille. Lahjan antamiseen osallistui oma ja ystäväperhe. Siitä sai iloa niin mökin mummo kuin jouluksi maalle tulleet kaupunkilaiset. Siitä alkoi perheemme joulu.

Kolin kylällä koululaiset koristelevat kylän lumi- ja jäälyhdyin. Näin koululaiset ilahduttavat satoja kyläläisiä ja matkailijoita.

Kouluissa, päiväkodeissa ja työpaikoilla järjestetään pikkujouluja, joihin ostetaan mieletön määrä jonninjoutavaa muutaman euron rihkamaa. Voisiko käyttöön mieluummin palauttaa kansakouluaikojen joulupussin, jossa oli jouluomena, karkki ja pipari. Tai voisiko lahjan sijaan antaa lämpimän ajatuksen, runon tai laulun.

 

Joulun henki

Tänä jouluna lapseni tulevat punaiseen tupaani Kortelahteen. Minä olen ehdottanut heille, että emme ostaisi mitään lahjoja. Haluaisin luoda kiireettömän joulun, jossa iloitsemme yhdessäolosta.

Joulun lämpöä luovat tulet takoissa ja uuneissa, valoa kynttilät lumilyhdyissä, ikkunoissa ja kuusessa, tuoksua hyasintit, havut, kuuma glögi ja jouluruuat, iloa leppoisa yhdessäolo, muistelu ja tarinat.

Jos voisin antaa joululahjan kaikille ihmisille, antaisin hitaan hetken ja lämpimän ilon läikähdyksen sydämeen.