Tänä aamuna oli hellettä heti aamusta.Ilmassa on savusumua ja palaneen käryä, surullinen tervehdys Venäjän metsäpaloista.

Huomenna lähden kohti Kuusamoa ja siitä Venäjälle. Maisemavalokuvauskurssi Paanajärven kansallispuistossa I.K. Inhan jalanjäljillä alkaa. Me matkustamme leiripaikalle pikkubusseilla Pääjärven kautta. Loppu kolme kilometriä kuljemme veneillä. Kohteinamme ovat Mäntykoski Paanajärven toisessa päässä, Kivakkatunturi ja Kivakkakoski.

Vaelluksen valmistelut virittävät tunnelmaan. Keräilen pakattavia tavaroita kasoiksi: uusi kevyt untuvainen makuualusta, makuupussi, retkipyyhe, uimapuku, vaellusvaatteet. Pussitan kuivahedelmät, pähkinät ja tummalla suklaalla kuorrutetut taatelit.

Lataan kamerani akut täyteen. Itse lataudun lukemalla aiheeseen liittyviä kirjoja. Kävin Joensuu kirjastosta I. K. Inhaan käsittelevät kirjat: 

Suomen Kirjallisuuden Seuran I.K. Inha Kalevalan laulumailla ja I.K. Inha 1894 valokuvaaja Vienan karjalassa, Maahengen Hymyilevät rannat, toimittanut Kati Lintonen

Erityisen tarkkaan tutkin kuvat Oulankajoelta Paanajärvelle, Kivakkatunturilta, Nuoruselta ja koskikuvat Kivakkakoskelta. Yritän löytää ne jalanjäljet, joilta Inha on seisonut kuuluja kuvia luodessaan.

 

Olen kuvannut enimmäkseen valovoimaisella(2,8) 70-200-millisellä zoomillani. Ostin nyt syksyllä rikki menneen putkeni ( 26- 70 mm) tilalle 50 mm normaaliobjektiivin 1,4 aukolla. Sen avulla voin tavoitella samantapaisia kuvakulmia kuin ennen muinoin Inhalla. Suuri valovoima mahdollistaa myös hämärässä, melkein pimeässä kuvaamisen.

Kati Lintonen kirjoittaa: Inhalle luonto oli kaikki kaikessa: seuralainen, elämänkumppani, tunteiden peili, kauneuden lähde, lohduttaja ja pyhäkkö.

Netistä löysin milenkiintoiset linkit Inhasta ja Paanajärvestä.

I.K. Inha  yle: http://yle.fi/teema/sininenlaulu/artikkeli.php?id=10#k6

 

Paanajärvi  http://www.nordictravel.ru/fin/paanajarvi.html

 

Paanajärven synty http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Hankkeet/Rakennerahastohankkeet/Kansallispuistoyhtei/Paanajarvensynty/Sivut/Paanajarvenikivanhatsyntyvaiheet.aspx

 

 

Näitä tulee ikävä.

                          

                                               

                                   

Kun palaan, on kotona Aura ja sen pennut. Myös Susiköngäs palaa Kuopista luokseni, koska sen varaus peruuntui.

Tämän jutun kuvissa harjoittelin uuden 50 millisen objektiivin käyttöä.