Mikä on yksinäisen maalla elävän, autottoman naisihmisen paras kaveri? Kimppataksi, ehdottomasti.

                             

Taksiyrittäjä Tero Määttänen vie ostokseni ja minut turvallisesti perille

                            

Kun muutin kaksi vuotta sitten Kolille, Joensuuhun oli päivässä neljä kimppataksiyhteyttä. Vuosi sitten iltayhteys arkisin lopetettiin. Omat harrastukseni supistuivat. Iltajunilta ja -lentokoneelta ei enää pääse tänne. Paikalliset matkailuyrittäjät menettävät majoituskuluja. Taas kerran päättäjät, valtio ja paikalliset ely-keskukset, käyvät neuvotteluja kimppataksiyhteyden rahoituksesta. Uhkana on, että vuoroja edelleen supistetaan. Onpa väläytetty mahdollisuutta, että rahoitus loppuisi kokonaan. Jos näin kävisi, minä ja moni muu Kolilla ympäri vuoden tai lomillaan asuva joutuisi muuttamaan. Kolille ei ole mitään muita yleisiä kulkuvuoroja kuin kimppakyydit Joensuuhun päivittäin, kerran viikossa Lieksaan ja kaksi kertaa viikossa Juukaan.

                            

Minä ja lapseni olemme ahkeria taksilla kulkijoita. Kyydissä olemme tavanneet muita käyttäjiä. Kyläläisille yhteys Joensuuhun on tärkeä. Hyvin hoituvat sairaalareissut, virastokäynnit, torimatkat ja muut kauppa-asiat, virkistysreissut, auton huollosta haku, opiskelijoiden lomille tulo ym Matkailijoiden joukossa on paljon ulkomaisia ja nuorta väkeä. He tulevat joko Ylä-Kolille tai jäävät vaikka Ryläyksen kohdalle vaellusreitille. Paljon on vierailijoita, jotka tulevat muutamaksi päiväksi hotelliin tai lomaosakkeisiin. Kimppataksi on elinehto kylän ja matkailun kehittämiselle. Se on myös ekologinen vaihtoehto ja aitoa kestävää kehitystä.

 

Auton omistamisesta koituu monenlaista murhetta.

                                                       

Pitää huoltaa, korjata, vaihtaa renkaita, lämmittää ja pelätä omaisuutensa puolesta.ja kytätä ajokelejä. Auton omistaminen maksaa 400- 500 euroa kuukaudessa, huonolla tuurilla enemmänkin. Sillä rahalla voi tilata monta taksikyytiä. Kimppakyyti Joensuuhun maksaa eläkeläiseltä 14 euroa, opiskelijoille 10 euroa ja työssäkäyville 20 euroa. Uskon, että jos kimppataksireittejä perustettaisiin enemmän ja niitä markkinoitaisiin hyvin, yksityisautoilu vähensi.

Minä koen ylellisyydeksi, että voin autossa katsella rauhassa maisemia ammattitaitoisen kuljettajan turvallisessa kyydissä.

                              

                              

                              

Tietoa Kolin kimppataksista www.koli.fi/Suomeksi/Koli-info/Miten_Kolille.iw3