Minun juhannuskokkoni roihusi jo reilu viikko sitten, kun pääsin kuvaamaan kaskenpolttoa Kolin kansallispuistossa.

 

1245378667_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Sade rummuttaa peltikattoa, tuuliviiri kääntyilee naristen idän ja etelän välillä. Omenapuista ja pihlajista huuhtoutuvat viimeiset valkeat röyhelöt, syreeni hehkuu vahvaa violettia.

 

1245324973_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Voikukat ovat sulkeneet pienet aurinkonsa, mutta nokkoset ja vesiheinä rehottavat. Ehkä leikkaan nurmikon ja kitken kukkapenkit huomenna.

Tänään on mitä sopivin piirakanpaistopäivä. Leivinuunissa humisee halot, ohrapuuro porisee hellalla.

Koirat makoilevat tyytyväisenä tuvan lattialla ja piereskelevät. Saivat eilen hevosenluita.

Niin se on, että täällä maalla maistaa, haistaa ja näkee kaiken väkevämmin.

 

Kirjoitin näyttelyn avajaisten jälkeen, että olen lomalla. Nyt on kuitenkin vasta ensimmäinen varsinainen vapaapäivä ilman sen kummempaa ohjelmaa. Kyytöt ovat työllistäneet minut pari viikkoa. Ensin etsin Silva-koirani ja Metsähallitusen työtekijöiden kanssa Ollilasta kadonneita kyyttöjä. Toisen Silva löysikin ja palautimme sen parin päivän karkureissun jälkeen aitaan. Oona-vasikka saatiin monien vaiheiden jälkeen kiinni vasta eilen. Oonasta tuli julkkis ja minusta lopullisesti Käränkän noita. Olihan näyttelyni nimi enteellisesti: Kyytöt karkaavat Kolille.

Minä innostuin selvittämään, onko Suomessa karanneita nautoja etsiviä koiria. Se poiki sitten lehtijutun ja paljon mielenkiintoisia kontakteja.

Välissä osallistuin lehmäleirille Ilomantsissa. Se olikin varsinainen herkkuleiri. Valmistimme kyytönmaidosta juustoja. Koskaan en ole syönyt niin maukasta leipäjuustoa. Maistelin myös kyytön lihaa. Paisti oli taivaallista eikä kasvisyöjä minussa yhtään kapinoinut. No, kahden päivän lihan syönnin jälkeen reuma muistutti itsestään. Mutta särystä huolimatta kannatti makuelämys kokea. Vierailimme neljällä maatilalla. Ilomantsissa talot on rakennettu vaarojen laelle. Maisemat ovat vielä avarat ja toivottavasti sellaisina säilyvätkin.

 

Vietän juhannuksen poikieni kanssa perinteisesti nauttien saunasta, uimisesta, koivuista ja suvesta sydämessäni. Saa sataa tai paistaa, asenne ratkaisee tässäkin asiassa. Kesäpäiväntasausta juhlin Lapissa.

 

1245324629_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Kaunokki-hieho toivottaa leppoisaa, valoisaa juhannusta kaikille!

Poimi niityltä seitsemää sorttia kukkia, solmi niistä seppele ja haaveile!