Köyhien mökkien harmaata, talven roosaa ja sinistä

 

Lueskelin vanhoja kirjoituksiani parilta viime vuodelta. Huomasin, että olin nimennyt ja elänyt vuodet värien mukaan. Vuosi 2008 oli lupauksen vihreä. Silloin kaikki uusi oli idullaan ja rakastuin Koliin. Viime vuosi oli oranssi. Siihen mahtui paljon kipinöitä ja palavaa intohimoa. Löysin Kortelahden punaisen tuvan, muutin Kolille, ensimmäinen valokuvanäyttelyni ja perään toinen ja kolmas, hyvin onnellinen kesä ja alkusyksy, uusia ystäviä ja ihastumisia. Marraskuussa oranssin hehku hiiltyi surunharmaaksi. Kaikkien menetysten ja pettymysten keskellä onnellisen kesän ja kevään muistot pitivät kuitenkin tuhkan lämpimänä.

Tulevaan vuoteen lähden nöyrempänä, mieli ja aistit avoimina ja valppaina. Pimeän syksyn jälkeen olen suorastaan imenyt kaikki valonhäivähdykset. Olen kuin valoherkkä objektiivini, edes hippu valoa, kuunläikähdys tai tulen kajo, niin saan kuvan aikaiseksi ja rauhoitun.

Ne muutamat syystalven päivät, jolloin aurinko näyttäytyi ja kuurasi maiseman, olivat hurmaa. Talven valon myötä löysin uudet värit, pastellit. Olen aina pitänyt vahvoista väreistä, mutta nyt lumoudun roosasta ja vaaleansinisestä. Siksi tämä vuosi onkin yllättäen pastelli. Olen ryhtynyt jo toteuttamaan sitä. Neulon itselleni villaliiviä, jossa on kaunista vanhaa roosaa. Helmikuussa minusta tulee isoäiti, ehkäpä siksikin vaaleat siniset ja punaiset viehättävät.

En nyt kuitenkaan aio heittäytyä vaaleanpunaiseksi hörhömummeliksi. Mutta ehkä pastellit tuovt elämääni jotain uutta ja yllättävää.

                     

Tammikuun ensimmäisenä maananataina laitoin eräsukset jalkaani ja läksin hiihtämään  Käränkänlammelle heti, kun auringonvalo alkoi kajastaa. Kuvasin panoraaman keskeltä lampea, mutta esitän sen nyt tässä yksittäisinä kuvina etelästä pohjoiseen. 

                     

                      Sutkanvaara

                     

                      Käränkän eteläpää

                    

                     Käränkä

                    

                    Käränkä, oikealla uudet huvilatontit, joihin nousee 12 huvilaa

                   

                   Kortelahti Käränkän ja Rintasten kainalossa

                   

                   Rintastenvaara. Rinteillä lumetuskone.

                   

Minä hiihdän hankia hiljallee. Koti tuolla se vilkkuvi kultainen. Aamuaurinko paistaa kammarin ikkunaan.

Tammikuun pastellipakkasaamut jatkuvat. Lunta on vain kolmisenkymmentä senttiä ja olen tallannut polun Käränkälle. Sinne kiiruhdan aamuisin auringonnousunaikaan kuvaamaan. Kevät lähestyy vauhdilla, koska aina vain pitää lähteä aikaisemmin.

                   

                  

                  

                   Kolin jäätie Lieksaan avattiin 19. tammikuuta.