Hullujussi kaivaa ja kasaa maaröykkiöitä. Sydämessäni vihloo, kun kaivurin koura kirahtaa Kolin peruskallioon. Jos maa ei anna periksi, ihminen ottaa avuksi dynamiitin. Tupani lattia huojahtaa, kun Käränkän rantatörmää räjäytetään. Luontoäidin vuosimiljoonissa hioutuneet rannat pakotetaan hetkessä tasaiseksi, siistiksi alustaksi kerskahuviloille. Kyllä ihminen osaa!

                                                             

 

Kaltoin kohdeltu maa ja sydämeni odottavat kiihkeästi metrin paksuista lumipeitettä. Ehkä se rauhoittaa, viilentää ja virvoittaa.

Kaarlo Sarkian runo lohduttaa. Kuuntelen sitä Petri Laaksosen laulamana.

 

                                      Ensi lumi( Kaarlo Sarkia)

 

                                      Syysusvien kahleet katkes,

                                      kesä vankinsa vapahtaa.

                                      Jo pilvien saumat ratkes,

                                       lumihiutaleet putoaa.

 

                                      Läpi ilman ne keinuvat hiljaa

                                      yli martaan, aution maan.

                                      Miten valkoista huurreliljaa

                                      sydän rauhaton kaipaakaan.

 

                                       Miten autuas onkaan antaa

                                       lumen viileän virvoittaa

                                       sitä otsaa, mi vielä kantaa

                                       suven muistoa polttavaa.

                        

Lieksan kaupunki on laatinut osayleiskaavan Loma-Kolille. Kaavaluonnoksessa Kortelahti on kaavoitettu huvilatonteiksi ja tontin läpi kulkisi yleinen tie. Vuokraemäntäni ja -isäntäni eivät hyväksy Kortelahden pirstomista. Mutta teiden rakentamisessa ei välttämättä tarvitse kuunnella maanomistajaa. Laitoin oman kannanottoni Lieksan päättäjille rakennusvirastoon.

Kannanotto Loma-Kolin osayleiskaavaan

Kun muutin keväällä 2009 Kortelahteen, olin lumoutunut pihapiirin rauhasta. Tämä olisi minulle sopivan hitaan elämän paratiisi. Vastarannalta katsottuna kirkas lampi, maisemaan sopiva pientilan pihapiiri, monimuotoinen, värikäs pikkusuo, metsää, kallio ja taustalla Käränkän jylhät rinteet muodostivat upean maisemakokonaisuuden, josta kaikki olisivat voineet nauttia lammella soudellen, hiihtoreittejä ja polkuja kulkien.

Nyt luonto Kortelahden viereisellä eteläisellä tontilla on tuhottu. Kunnallistekniikka ja tie vedetään tehokkuusperiaatteella luontoa säästämättä. Rakentaminen näyttää sujuvan jouhevasti, vaikka ei noudateta edes lakia. Mielestäni valvonta ei toimi.

Pelkään, että sama rakentamistapa jatkuu uuden osayleiskaavan alueella Kortelahden tilalla ja sen ympäristössä.

Mielestäni Kortelahden tila, jonka olen vuokrannut pitkäaikaiseen käyttööni, pitää säilyttää ennallaan. Tila kertoo tarinaansa pienviljelijän elämästä Kolin salomailla. Pihapiiri on hoidettu ja rakennukset pidetty eriomaisessa kunnossa perinteitä kunnioittaen. Pihapiirissä on esitetty kahtena kesänä koskettavaa Pielisen Balladia. Itselläni on suunnitelmia jatkaa tilalla kulttuuritoiminataa. Tilan läpi ei saa suunnitella tietä.

On lyhytnäköistä rakentaa Loma-Kolista huvilaslummia, jossa ei löydy enää lähietäisyydellä sitä oleellista, minkä takia tänne tullaan: luontoa ja rauhaa. Tällaisella suunnittelupolitiikalla huononnetaan koko alueen imagoa ja kiinteistöjen arvo mielestäni heikkenee. Paljon on jo tuhottu, kun lammen rantaan Kortelahden viereen on aloitettu rakentamaan korotetuille tonteille kovalla kädellä 12 huvilaa. Uudessa osayleiskaavassa aiotaan tuhota loputkin.

Kaikki tunnistavat Kolilta avautuvan kolmen vaaran kauniin jonon: Sutkan, Käränkän ja Rintasen. Laaja rakentamien ja puiden kaataminen Käränkän itäreunalta tulisi muuttamaan Suomen yhtä kuvatuinta kansallismaisemaa. Tällainen piittaamattomuus maisema-arvoihin olisi erittäin huonoa mainosta Lieksan kaupungille.

Kortelahdessa 20. 11. 2009

Kirsti Hassinen

                       

Rukoilen lunta ja hetken unohdusta!

                      

25. 11. 2009

Kortelahdessa on suru. Hyvä vuokraisäntä Kolin Tuomo on kuollut.